Zakład Ubezpieczeń Społecznych w Szczecinie zamawia posiłki dla urzędników na szkoleniach zaplanowanych w latach 2016 - 2017 .
Roczny koszt utrzymania ZUS wraz z jego prawie 50 tys. urzędników wynosi 4,5 mld zł.
Pieniądze nie są problemem dla ZUS-u. I tak właśnie my, podatnicy składamy się na posiłki dla urzędników szczecińskiego oddziału ZUS. Podjęto decyzję o tym, że publiczna jednostka wykona bardzo miły gest w kierunku swoich pracowników. Wyżywienie na koszt firmy, to coś czego można pozazdrościć. Warto więc przedstawić Państwu za co konkretnie płacimy. I ile.
Przetarg na obsługę gastronomiczną dla swoich urzędników ogłoszony przez szczeciński zakład mówił o 12500 „osobodniach”. Jest to 12500 pełnych zestawów składających się ze śniadania, obiadu i kolacji.
ZUS żąda aby jego obsługą zajęło się czterech kucharzy.
Przetarg opiewa na 565 000 zł netto. Uwzględniając VAT za jedzenie dla urzędników podatnicy zapłacą 694 950 tys. zł, jeśli podzielimy tę kwotę na 12 500 osobodni to ustalimy, że wyżywienie jednego urzędnika kosztuje 55,56 zł. Pełna dieta w delegacji krajowej wynosi 30 zł, zatem stawka obiadowa ZUS 55,65 to 185 % stawki pełnej diety za trzy posiłki. Na kwotę diety w podróży krajowej wynoszącą obecnie 30 zł składają się: śniadanie – 25% diety; obiad – 50% diety; kolacja – 25% diety (§ 7 ust. 4 w zw. z ust. 1 rozporządzenia o podróżach służbowych). Zatem służbowy obiad wyceniony został na 15 zł. Natomiast służbowy obiad na szkoleniach ZUS wynosi 55,65 zł czyli 3,7 razy więcej.
Ponad 55 zł kosztować będzie całodzienne jedzenie dla jednego pracownika ZUS. W tym samym czasie dzienna stawka wyżywienia w polskich szpitalach wynosi tylko 9 zł, a w domach dziecka 7 zł.